Acarienii, responsabili de reacții alergice la alimente

Acarienii din praful de casă sunt recunoscuţi ca cei mai importanţi alergeni respiratori, fiind responsabili de producerea şi întreţinerea celor mai frecvente boli alergice: rinita şi astmul. În rare cazuri, aceştia pot să fie responsabili şi de o reacţie alergică severă, anafilaxia orală la acarieni, care apare la consumul alimentelor contaminate.

Această manifestare alergică severă apare imediat după consumul unor alimente contaminate cu acarieni, în special în cazul celor preparate din făina de grâu şi apar mai frecvent în zonele tropicale/subtropicale. Acest lucru se datorează condițiilor climatice, în special prin combinația de căldură și umiditate care favorizează înmulțirea acarienilor în alimente. Datorită globalizării, însă, loturi de alimente contaminate pot să ajungă oriunde și, în plus, datorită unor condiții improprii de depozitare au început să apară cazuri și în zonele temperate. Fiindcă multe cazuri au apărut după consumul de clătite se folosește și termenul de pancake syndrome.

Există și o varietate a acestui sindrom la care apariția simptomelor este condiționată de efortul fizic.

De multe ori, acest sindrom trece neobservat sau este confundat cu alergia la făina de grâu.

În general au fost cazuri de pacienți tineri, dar a fost descris și la copii, cu istoric de rinită alergică și/sau astm, iar simptomele au apărut în primele 10 – 45 de minute după masă. Alimentele preparate termic pot să producă simptome, alergenul responsabil fiind termorezistent. Simptomele sunt severe, cu greutate în respirație, sufocare, urticarie, angioedemul (umflarea) feței, edem laringian, stridor, respirație șuierătoare, dureri abdominale, vomă. Au fost cazuri care au necesitat intubare, internare la ATI și s-a ajuns chiar și la moarte.

Alimentele la care s-au descris astfel de cazuri au fost:

  • clătite
  • gogoși
  • pizza
  • pește pane
  • cornuri, pandișpan, prăjituri
  • pâine
  • griș cu lapte
  • mămăligă

Alte alimente care pot fi contaminate cu acarieni: brânza, șuncă, chorizzo, salam.

Acarienii responsabili sunt atât acarienii domestici, cât și cei de depozit.

La acești pacienți s-a observat și o incidență crescută a reacției de hipersensiblitate la antiinflamatoare nesteroidiene (aspirină, ibuprofen, etc.) manifestată prin urticarie și angioedem.

Factori de risc:

  • Boală alergică anterioară cu sensibilizare la acarieni
  • Hipersensibilitate la antiinflamatoare nesteroidiene (aspirină, ibuprofen,etc)
  • Consumul de preparate din făina de grâu
  • Ingerarea a mai mult de 1 mg de acarieni (>500 acarieni /gramul de făină)

Măsuri de evitare potențiale:

  • Depozitarea făinii în pungi de plastic sigilate sau în recipiente de sticlă, în frigider
  • Reducerea umidității
  • Curățarea și dezinfectarea frecventă a spațiilor de depozitare
  • Utilizarea acaricidelor

clatite

http://www.jacionline.org/article/S0091-6749(12)01548-5/fulltext

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s