Alergii de primăvară

Cel mai renumit dușman al alergicilor, primăvara, este polenul. Şi este peste tot, nu ai cum să scapi de întâlnirea cu el. Cei mai mulţi alergici la polen privesc acuzator spre pomii sau plantele cu flori mari, frumos colorate şi parfumate. Acestea au un polen mai mare, mai greu şi lipicios care nu stă mult timp în aer şi, de aceea, nu sunt o ameninţare pentru alergici.

Primul polen care crează neplăceri alergicilor este polenul pomilor din familia  Betulaceae: mesteacănul (Betula verrucosa), arinul (Alnus glutinosa) sau alunul (Corylus avellana), familie cunoscută pentru florile sub formă de amenţi (mâţişori). Polenul de mici dimensiuni este eliberat în cantităţi impresionante şi este purtat de vânt la distanţe mari.

Alunul (Corylus avellana) este un arbust sub formă de tufă înaltă care înfloreşte primăvara devreme în lunile februarie – martie. Înfloreşte cu mult timp înainte de înfrunzire şi produce o mare cantitate de polen.  Alunul este o plantă exclusiv anemofilă, adică polenizarea se realizează doar cu ajutorul vântului.

Arinul (Alnus glutinosa) este un arbore iubitor de umiditate care înfloreşte devreme, în lunile februarie – aprilie sau în iernile mai calde chiar din ianuarie. Frunzele tinere sunt lipicioase, de aici denumirea de glutinosa (in latina înseamnă lipicios).

Mesteacănul (Betula verrucosa) înfloreşte în lunile martie – aprilie, o dată cu frunzele,  iar polenizarea se realizează de către vânt. Este un arbore bine cunoscut pentru scoarţa alba motiv pentru care este utilizat şi ca plantă ornamentală în parcuri şi grădini.

A avea copacul la care eşti alergic în propria curte te expune la o cantitate de 10 ori mai mare de polen decât dacă acesta ar fi la câteva sute de metri distanţă, în parc sau în pădurea din apropiere.

Polenul acestora este in general invizibil, dar simptomele pe care le induce la alergici sunt intense. Adulţii şi copiii alergici la polenul de mesteacăn au simptome de rinită, conjunctivită şi astm, dar şi dermatita atopică se poate agrava în sezonul de polen.

Cum se pot bucura şi cei alergici de zilele frumoase? Câţiva paşi utili:

  • Informarea privind alergiile şi alergenii
  • Identificarea tipului de polen responsabil de declanşarea simptomelor
  • Aplicarea măsurilor de reducerea a expunerii la polen
  • Utilizarea medicamentelor antialergice care nu necesită prescripţie medicală
  • Consultarea unui alergolog care poate verifica şi completa toţi paşii de mai sus
  • Imunoterapia alergen specifică pentru efectul de durată asupra bolii alergicealun
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s