Sindromul alergiei orale

Cea mai frecventă alergie alimentară la adulţi este alergia la fructe şi legume proaspete, nuci şi condimente care apare la cei cu rinită alergică la polen şi poartă numele de sindrom alergic oral (SAO) sau sindrom alergic polen-fructe/legume. Acest lucru apare datorită faptului că proteinele din unele fructe sau legume sunt similare celor din polen.
Simptomele obişnuite apar imediat ce alimentul ajunge în gură, rar apar mai târziu, până la o oră şi durează puţin după înghiţire. Cele mai frecvente simptome sunt pruritul (mâncărimea) şi tumefierea (umflarea) buzelor, limbii, întregii guri sau gâtului. În general, simptomele sunt uşoare, dar pot fi deranjante şi cei alergici evită consumul fructelor sau legumelor care produc probleme.


Proteinele care declanşează reacţia alergică sunt repede distruse de acizii gastrici şi de aceea simptomele dispar după înghiţire. Gătitul sau încălzirea la cuptorul cu microunde au acelaşi efect. Aceste proteine sunt mai concentrate în coajă şi astfel curăţarea acesteia este pentru unii o măsură suficientă pentru evitarea simptomelor neplăcute.
Mai rar, pot să apară tumefierea şi pruritul la nivelul mâinilor dacă se curăţă de coajă fructele sau legumele care produc SAO şi la aproximativ 10% dintre alergici pot să apară greţuri şi dureri abdominale.


Foarte rar, la cei foarte alergici poate să apară şi reacţie generalizată cu dificultate la respiraţie, la înghiţire, greţuri, vărsături, diaree, scăderea tensiunii arteriale şi pierderea conştienţei.


Aceste simptome pot să apară oricând în cursul anului, dar se pot agrava în sezon .
Imunoterapia alergen specifică la polenul care produce rinita alergică în unele cazuri reduce şi simptomele alergiei orale.


50-75% dintre alergicii la polenul de Betulaceae (mesteacăn, alun, arin) dezvoltă astfel de simptome. Acestea pot fi declanşate de:


• fructe: mere, pere, piersici, caise, kiwi, cireşe, prune
• legume: morcovi, ţelină, păstârnac
• leguminoase: soia, arahide
• alune, migdale


Este important să se solicite ajutor şi să se discute cât mai repede cu alergologul dacă apare:


• disconfort important la nivelul gâtului (disfonie – răguşeală, dificultăţi la înghiţire, tumefierea)
• agravarea progresivă a simptomelor
• simptomele sunt produse şi de fructe sau legume preparate termic
• simptome sistemice cu dificultăţi la respiraţie, diaree, ameţeli, pierderea conştienţei
• simptome produse de alune sau arahide (pot reprezenta o alergie directă, nu prin încrucişare cu polenul şi care predispune la reacţii alergice severe)


http://aaaai.execinc.com/…/what-is-an-oral-allergy-syndrome…

fetita-mancand-struguri

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s