Adrenalina

Adrenalina este medicamentul esențial în anafilaxie, reacția alergică severă cu potențial letal și este cea care poate să facă diferența între viață și moarte. Se administrează cât mai rapid în cursul reacției alergice sistemice și este cea care crește șansele de supraviețuire. Se preferă autoinjectoarele preumplute, ușor de folosit și prietenoase.

Autoinjectoarele de adrenalină sunt de două tipuri în funcție de doza livrată:

 • 0,15mg (150micrograme) destinat copiilor cu greutatea între 15 și 30 de kg
 • 0,3mg (300micrograme), destinat copiilor mai mari cu greutatea peste 30 kg și adulților.

Deși varianta cu concentrația de 0,15mg este mare pentru copiii sub 15 kg, ghidurile internaționale acceptă utilizarea acesteia începând cu greutatea de 7,5kg.

În unități medicale se administrează adrenalina din fiolele de 1 ml calculând 0,01mg/kg corp, cu maxim 0,3 mg la copilul preadolescent și maxim 0,5mg la adolescenți/adulți. Administrarea se face intramuscular antero – lateral în coapsă, aproximativ la jumătatea ei. Eficiența administrării în coapsă este mai bună decât în alte locații și siguranța este superioară administrării intravenoase.

Administrarea adrenalinei trebuie să fie urmată imediat de solicitarea serviciului de urgență pentru a fi transportat la un spital, unde se stă sub supraveghere, în medie, 6 – 12 ore. Există reacții alergice severe care nu cedează la o doză de adrenalină sau se pot prelungi pe durata mai multor zile și reacții bifazice, în care, după o aparentă revenire, se poate repeta reacția, fără o nouă expunere la alergen.

Este importantă și poziționarea pacientului în poziția culcat pe spate sau lateral dacă este pericol de vărsături, cu picioarele ușor ridicate. Rămânerea sau menținerea în poziția verticală poate duce la moarte în secunde.

Pacienții la risc de anafilaxie cu indicație absolută pentru prescrierea adrenalinei autoinjectabile:

 • cei care au avut anafilaxie la alimente, latex, aeroalergeni, anafilaxia fără cauză cunoscută sau cea indusă de exercițiu fizic
 • astmaticii necontrolați sau cu formă persistentă moderat-severă și cu alergii alimentare
 • reacție moderat/severă la înțepătura de viespe sau albină

Indicații relative:

 • reacție anterioară ușoară/moderată la arahide sau diverse nuci și reacția a fost la cantități foarte mici de aliment
 • persoana cu alergie la alimente este adolescent sau adult tânăr
 • reacție anterioară ușoara/moderată, dar persoana locuiește departe de servicii medicale

Este importantă recunoașterea semnelor de gravitate care pot să semnaleze o reacție potențial fatală conform schemei ABC:

 • A (airway) umflarea gâtului cu apariția disfoniei (răgușeală) și stridor (sunet strident în inspir)
 • B (breathing): respirații rapide, șuierătoare, oboseală, confuzie
 • C (circulation): paloare, senzație de leșin, amețeală, cădere în gol

Administrarea adrenalinei este vitală la orice suspiciune că reacția ar putea evolua spre agravare.

În plus, întotdeauna ar trebui să existe două autoinjectoare fiindcă sunt cazuri în care reacția alergică nu cedează la  prima doză, situație în care la 5 – 15 minute se poate administra a doua doză.

Adrenalina are efect imediat la nivelul tuturor organelor și sistemelor, restabilind tensiunea arterială, remite șocul, bronhoconstricția, reduce edemul laringian, stimulează funcția cardiacă și ameliorează urticaria.

Antihistaminicele, bronhodilatatoarele și cortizonul oral sau injectabil se administrează pentru calmarea reacției alergice și prevenirea reacției bifazice (corticosteroizii), dar efectul acestora se instalează în timp prea lung (zeci de minute – ore) pentru rapiditatea evoluției într-o reacție alergică anafilactică (minute, chiar secunde).

Dacă este o alergie cunoscută, ar fi bine să existe brățară de avertizare și/sau notiță de avertizare pe buletin, având în vedere că este primul lucru care este verificat în cazul în care cineva este găsit inconștient.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s