Tot mai mulţi alergici la polen, de ce?

Începând cu primele zile de primăvara, alergicii la polen îşi încep ritualul anual de simptome enervante: strănutat, lăcrimat, nas înfundat etc. Şi nu numai că nu sunt puţini, dar sunt din ce în ce mai mulţi.
Surprinzător pentru mulţi, în oraşe locuiesc de două ori mai mulţi alergici la polen decât la ţară, unde aparent polenul este mai aproape. S-a demonstrat că acest lucru este legat de nivelul mai ridicat al poluării, în special cel datorat traficului auto. Pulberile fine eliberate de maşinile diesel sunt considerate cele mai periculoase. Cu cât sunt mai mici, cu atât pătrund mai adânc in căile respiratorii. Acestea, împreună cu ozonul şi dioxidul de azot irită şi determină inflamaţie la nivelul întregului aparat respirator.
Nu este vorba de alergie la poluanţi, dar iritaţia continuă a mucoasei respiratorii duce la:
• Inflamaţia mucoasei respiratorii care pregăteşte mucoasa respiratorie să răspundă exagerat la alergeni (substanţe inofensive din mediu) şi să se sensibilizeze
• favorizarea pătrunderii alergenilor în mucoasa respiratorie
• declanşarea şi agravarea directă a simptomelor respiratorii la cei suferinzi de rinită şi astm
• absorbţia granulelor de polen pe suprafaţa pulberilor fine prelungesc durata de persistenţă a alergenilor în căile respiratorii
Vremea are un rol important asupra cantităţii de polen şi a altor iritanţi, cum sunt particulele diesel şi praful. În zilele călduroase şi uscate, acestea stau suspendate în aer o perioadă mai lungă şi astfel o cantitate mai mare ajunge în nas, ochi şi plămâni.
Schimbările climatice au dus la creşterea temperaturii şi dioxidului de carbon, mai intens resimţite în oraşele mari, cu trafic intens şi suprafeţe extinse de asfalt închis la culoare care absoarbe şi reţine mai mult căldura. Acestea au ca şi consecinţă:
• creşterea cantităţii de polen
• înflorirea mai devreme a plantelor
• prelungirea perioadei de înflorire
• extinderea ariei de răspândire a unor plante
Simpţomele alergiei la polen sunt direct proporţionale cu durata şi cantitatea de polen prezentă în aer şi sunt agravate de prezenţa concomitentă a iritanţilor respiratori.

poluare

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s