Rinita alergică și accidentele de circulație

Siguranța în trafic se bazează nu numai pe îndemânarea la manevrarea mașinii sau pe respectarea regulilor de circulație, ci și pe atenție distributivă, concentrare și vigilență la cote maxime, în orice moment. Afectarea capacității de atenție și concentrare poate avea consecințe grave și uneori ireparabile.

Rinita alergică, deși este percepută ca o condiție mai puțin gravă, impactul ei asupra tuturor aspectelor vieții este enorm. Printre efectele mai puțin cunoscute se numără și afectarea abilității de a conduce autovehicule:

  • direct, datorită simptomelor (strănut, lăcrimare, vedere neclară)
  • indirect, datorită afectării somnului care duce la:
    • somnolență diurnă
    • dificultăți de atenție și concentrare
    • întârzierea reflexelor
  • datorită medicației antialergice (antihistaminice)

Strănutul, atât cel izolat cât și cel repetat, în salve este însoțit de închiderea reflexă a ochilor. Aceasta înseamnă momente de lipsă de atenție și întârzieri în reacții, cu potențiale consecințe asupra siguranței în trafic. Un accident rutier, documentat și raportat, cu consecințe fatale, s-a datorat banalului strănut la o persoană suferind de rinită alergică netratată.

Rinitei alergice i se asociază frecvent și conjunctivita alergică care înseamnă lăcrimare și vedere neclară, simptome evident importante în influențarea în sens negativ a siguranței condusului de vehicule rutiere sau avioane.

Oboseala la volan este responsabilă de foarte multe accidente rutiere. În SUA se estimează că 100.000 de accidente pe an se datorează oboselii, accidente care au avut ca și consecință mai mult de 1500 de morți, peste 70.000 de traumatisme și costuri de peste 12 bilioane de dolari. Într-un sondaj în rândul șoferilor din SUA, 60% dintre participanți au recunoscut că au condus în stare de oboseală în ultimul an și 30% că au experimentat cel puțin un moment de adormire efectivă, în timp ce conduceau mașina.

Antihistaminicele de primă generație produc somnolență, unele afectează coordonarea și cresc timpul de reacție într-o măsură similară alcoolului. Acestea au fost incriminate în numeroase accidente rutiere, dar și în accidente aviatice. Chiar și la unele antihistaminice mai noi, din categoria celor nesedative, se întâlnesc astfel de efecte la anumite categorii speciale de pacienți.

Alarmant a fost rezultatul unui studiu asupra faptului că mulți șoferi nu știau și nu verifică dacă medicația pe care o iau influențează capacitatea de a conduce.

Tratarea rinoconjunctivitei alergice este vitală, dar nu orice tratament are aceeași eficiență sau siguranță.

masina-suspendata_1a41062ba3d3fb

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s