Antibioticele și dezvoltarea bolilor alergice

Pe fondul creșterii incidenței bolilor alergice din ultimele decade se încearcă identificarea tuturor factorilor care sunt responsabili de acest lucru, cu scopul evident de a descoperi strategii de prevenție eficiente.

Tratamentul cu antibiotice în primii 2 ani de viață, atât direct, cât și indirect, transplacentar în cursul sarcinii sau prin laptele matern la copiii alăptați, crește riscul de apariție a astmului, a dermatitei atopice, a alergiilor alimentare și a rinitei alergice, aspect demonstrat de mai multe studii de-a lungul timpului. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7. Asocierea este cu atât mai evidentă cu cât vârsta este mai mică, crește o dată cu numărul curelor de antibiotice și în anumite situații diferă pe diverse clase de antibiotice.

Toate clasele de antibiotice, peniciline, cefalosporine și macrolide, sulfonamide, cresc riscul dezvoltării astmului – 1, 2, 3, 4.

În ceea ce privește dermatita atopică există o meta analiză a 20 de studii observaționale care arată creșterea riscului de eczemă la copiii expuși în primul an de viață la tratamente cu antibiotice, cu o relație doză/risc, cuantificată la 7% de creștere a riscului de eczemă pentru fiecare cură de antibiotic adițională în primul an de viață. În studiul celor din Tokyo, creșterea riscului de dermatită atopică a fost în special în cazul celor tratați cu macrolide.

Rinita alergică este și ea mai frecvent întâlnită în cazul celor care au urmat tratamente cu antibiotice în primii doi ani de viață 1, 2.

Copiii care au urmat mai multe cure de antibiotice in primul an au avut un risc mai mare de a dezvolta alergii alimentare 1, 2

Utilizarea antibioticelor este salvatoare în cazul infecțiilor bacteriene și nu poate fi evitată, dar este importantă utilizarea corespunzătoare a acestora, iar unul dintre scopuri este și reducerea dezvoltării bolilor alergice.

http://www.annallergy.org/article/S1081-1206(17)30390-3/fulltextantibiotice

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s