Alergia la înțepătura de viespe

Din luna august, își fac tot mai simțită prezența viespile, motiv de îngrijorare pentru cei care se știu alergici la ele. Viespile sunt atrase de hrana oamenilor, mai ales de alimentele dulci, motiv pentru care se adună în apropierea locurilor de depozitare a gunoaielor, a resturilor alimentare și a evenimentelor în aer liber la care se servesc mâncare și băuturi.

În majoritatea cazurilor, reacția la înțepătura de viespe produce durere și umflare locală, reacție care poate să dureze chiar câteva zile, dar care nu este periculoasă.

Pentru cei care sunt alergici la viespe, înțepătura poate declanșa reacție generalizată cu consecințe chiar fatale, dar aceasta nu se declanșează la prima înțepătură. Teoretic este nevoie de minim o înțepătură anterior declanșării reacției alergice, dar practic, foarte mulți dintre cei alergici sunt înțepați de zeci de ori înainte fără să aibă nici o reacție.

Cei care sunt înțepați frecvent sunt cei care au șansele cele mai mari să devină alergici.

În populația generală, riscul ca o înțepătură să declanșeze o reacție sistemică este de 2%. Dacă anterior a avut o reacție locală mare, riscul crește ușor spre 5%. În cazul unei reacții anafilactice cu greutate la respirație și/sau scăderea tensiunii, pierderea conștienței, riscul repetării reacției crește spre 60%.

Există diferențe între adulți și copii în ceea ce privește riscul de reacție sistemică la reînțepare.

La copiii de până la 16 ani, sunt considerați la risc de reacție alergică potențial fatală doar cei care au probleme respiratorii și cardiovasculare (scăderea tensiunii, pierderea conștienței), nu și cei care au reacție cutanată, chiar generalizată și/sau dureri abdominale, cu sau fără diaree.

La adulți, oricine are o reacție la distanță de locul înțepăturii (cutanată, respiratorie, etc.) este considerat la risc de reacție alergică cu potențial fatal.

Deși albina și viespea fac parte din aceeași familie, cea a Hymenopterelor, între alergia la veninul acestora nu este reacție încrucișată decât extrem de rar. Astfel, cei alergici la veninul de viespe nu reacționează și la cel de albină.

Pentru a reduce riscul de înțepare:

  • evitarea mersului cu sandale sau în picioarele goale prin iarbă
  • nu se poartă haine în culori vii
  • se evită cosmeticele parfumate, mai ales cele cu arome dulci, fructate
  • nu se consumă băuturi, sucuri dulci din pahare/sticle deschise
  • evitarea meselor în aer liber
  • gunoiul din apropierea casei să fie acoperit
  • utilizarea de plasă la geamuri și uși
  • geamurile la mașină se țin închise
  • distrugerea cuiburilor din apropierea caselor de către alte persoane, preferabil profesioniști
  • insectele care se apropie, se îndepărtează încet, nu se fuge, dă din mâini sau strivesc , fiindcă pot percepe acest lucru ca pe o agresiune și eliberează feromoni care vor chema și alte surate la atac

Cei care au avut o reacție anafilactică anterioară la înțepătura de viespe, au nevoie de adrenalina autoinjectabilă, pe care trebuie să o poarte asupra lor oriunde, să știe cum se utilizează, să o folosească în caz de înțepare și de apariție a semnelor de reacție alergică. Dacă este posibil, ar fi bine să existe brățară de avertizare și/sau notiță de avertizare pe buletin, având în vedere că verificarea identității este primul lucru verificat în cazul în care sunteți găsit inconștient.

În cazul în care alergicul este înțepat de viespe, trebuie să se îndepărteze urgent de aceasta fiindcă o viespe poate să înțepe de mai multe ori, să folosească adrenalina autoinjectabilă și să sune la 112.

Există și imunoterapie alergen specifică la veninul de viespe care constă în administrarea unor doze mici de venin de viespe pentru a induce toleranța și pentru a preveni apariția reacției alergice severe la viitoarele înțepături.

Sursa: https://allergicliving.com/2014/07/16/stinging-insect-allergies-bees-and-wasps/

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s