Astmaticii, mai vulnerabili în fața gripei

Deși astmaticii nu fac mai des gripă decât populația generală, boala în cazul lor este mai severă. Acest lucru este  observat și la cei care au o formă ușoară de astm sau chiar dacă acesta este bine controlat.

Virusul gripal inflamează căile respiratorii și produce exacerbări ale astmului, agravări severe ale simptomelor, care necesită intervenții terapeutice importante sau chiar internări.

Adulți și copii cu astm, în comparație cu persoanele fără astm:

  • fac mai des complicații din cauza gripei, în special pneumonie 1
  • numărului de spitalizări în rândul astmaticilor cu gripă este mult mai mare 2

Copiii cu astm au un risc mare de a face pneumonie ca și complicație a infecției gripale, cu până la 40% mai mare decât a copiilor fără astm. Riscul este de două ori mai mare la copiii sub 2 ani. Astmul a fost cea mai frecventă condiție preexistentă în cazul copiilor internați cu pneumonie asociată gripei, respectiv un sfert dintre aceștia.

Copii spitalizați pentru pneumonie asociată gripei au o evoluție severă, cu probabilitate mai mare să facă insuficiență respiratorie, să necesite ventilație mecanică, internare la terapie intensivă sau chiar să moară. 3

Această susceptibilitate de a face o formă mai severă de astm este susținută de demonstrarea  răspunsului imunologic antiviral redus la nivelul epiteliului bronșic în cazul astmaticilor, comparativ cu al celor fără astm.

Identificarea riscului crescut de a face o formă gravă de gripă, trebuie să aibă ca efect intensificarea măsurilor preventive, respectiv vaccinarea antigripală și identificarea precoce a gripei, pentru a iniția tratament antiviral precoce.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s