Toamna, anotimpul problematic pentru copiii cu astm 

Toamna, copiii cu astm au cele mai multe probleme legate de astm. Acest lucru se datorează, în primul rând, infecţiilor respiratorii, care ating apogeul toamna, iar începerea şcolii şi contactul apropiat cu alţi copii favorizează transmiterea acestora.
Sunt studii în care s-a observat că 80% dintre episoadele acute de astm la copii sunt declanşate de viruşi. Evoluţia, cel mai frecvent, are următorul aspect:

  • în primele 2-3 zile sunt simptome de afectare a căilor aeriene superioare, manifestate prin curs de nas, strănut, înfundarea nasului, uneori uşoară febră
  • în următoarele zile, răspândirea infecţiei în tot arborele respirator duce la inflamaţie şi apariţia constricţiei bronhiilor cu respiraţie şuierătoare (în cazul copiilor astmatici bronhiile sunt mai reactive)

Dacă pentru prevenirea infecţiilor virale obişnuite nu avem multe opţiuni în afara celor de igienă riguroasă, pentru prevenirea gripei avem vaccinul. Copiii cu astm sunt mai predispuşi la complicaţii ale gripei şi vaccinarea anuală îi protejează de această posibilitate.
Condiţiile meteo care pot declanşa simptome respiratorii:

  • variaţiile mari de temperatură contribuie la apariţia simptomelor de strănut, lăcrimare, curs de nas, tuse, respiraţie greoaie şi şuierătoare
  • creşterea umidităţii favorizează dezvoltarea mucegaiurilor
  • vântul ridică şi menţine în aer sporii de mucegai, polenul şi praful
  • aerul rece duce la constricţia căilor aeriene 
  • variaţiile presiunii atmosferice

Fireşte că există şi alergeni care produc probleme toamna şi agravează problemele astmaticilor. Polenul de ambrozie rezistă în aer până la primele îngheţuri. Mucegaiurile cresc pe resturile de vegetaţie şi sunt eliberate în aer când se adună, transportă sau se ard resturile vegetale, în cursul procesului de curăţare a terenurilor agricole.
Vremea nu avem cum să o controlăm, dar putem să identificăm anumiți factori agravanți, cum ar fi prezența unei alergii asociate cu efect de creșterea riscului de exacerbare a astmului. Evitarea alergenului și/sau tratamentul specific de desensibilizare pot reduce simptomele și nevoia de medicamente pentru controlul astmului și rinitei.
Pentru reducerea neplăcerilor la minim trebuie urmat planul de tratament stabilit cu medicul. Dacă nu există un astfel de plan trebuie să se programeze o întâlnire cu medicul, preferabil înainte ca vremea să se schimbe.
Este foarte important ca tratamentul de control al astmului, în funcţie de severitate, să fie urmat zilnic. Acest lucru contribuie la reducerea numărului şi gravităţii exacerbărilor de astm.
Medicaţia de salvare trebuie să fie la îndemână oricând (la şcoală, în excursii etc.) şi trebuie revizuită tehnica pentru a fi siguri că se foloseşte corect.
Tratamentul şi controlul simptomelor rinitei şi conjunctivitei alergice este la fel de important fiindcă asigură baza pentru un control mai bun al astmului.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s