Alergia la ou și vaccinul ROR

Alergia la ou nu este contraindicație pentru vaccinarea cu ROR (rujeolă, oreion și rubeolă), în primul rând pentru că vaccinul este cultivat pe fibroblaști de embrioni de pui, nu pe ou embrionat, astfel încât conținutul în proteine de ou este nedetectabil. Când s-au detectat proteine de ou prin metode foarte sensibile, acestea erau înalt procesate și în cantități mai mici decât cele care pot să declanșeze o reacție alergică. 1, 2, 3

Atenționarea privind o posibilă contraindicație și care încă sperie mulți părinți și chiar personal medical își are rădăcinile în 1983 când au fost raportate reacții la vaccinarea cu ROR la două persoane care se știau alergice la ou.

S-au făcut numeroase studii pe copii alergici la ou care au manifestări clinice la consumul de ou, de la reacții ușoare la reacții foarte severe (aproape fatale) la care s-a făcut vaccinarea ROR.  În studiile enumerate sunt 2350 de persoane cu alergii manifeste la ou care au fost vaccinate cu ROR fără să apară reacții anafilactice 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23.

Există doar 6 cazuri raportate de reacție alergică la vaccinul ROR la persoane alergice la ou, cazuri la care nu s-a investigat posibilitatea cosensibilizării la alți constituenți din vaccin (gelatină, neomicină, sorbitol, antigene virale) sau la latex. 1, 2, 3.

Dintre cazurile de reacții alergice care au apărut la vaccinarea cu ROR, majoritatea nu erau la cei alergici la ou. Studiile care au investigat aceste reacții au dovedit că în majoritatea cazurilor alergia la gelatină era cea care a declanșat reacția la vaccinul ROR și nu alergia la ou.1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Într-un studiu din SUA care a evaluat prevalența sensibilizării la gelatină în cazul reacțiilor alergice la ROR s-a constat prezența anticorpilor IgE anti gelatină la 25% din totalul reacțiilor alergice la vaccin, similar studiilor din Japonia. Gelatina din vaccin a fost scoasă din vaccinurile vii și DTaP în 2000 sau a fost înlocuită cu o variantă hipoalergenică, fapt care a condus la o diminuare dramatică a numărului de reacții alergice la vaccinul ROR.

Recomandările societăților de alergologie, pediatrie, vaccinologie privind vaccinarea cu ROR a copiilor alergici la ou prevăd faptul că alergia la ou nu este o contraindicație pentru vaccinarea cu ROR și vaccinarea se poate face în condiții normale, fără precauții speciale:

  • Organizația mondială de alergologie WAO
  • Societatea spaniolă de alergologie și imunologie clinică SEICAP
  • Societatea britanică de alergologie și imunologie clinică BSACI
  • Comisia consultativă națională de imunizare Canada NACI
  • Comisia consultativă de imunizare SUA din cadrul CDC

Există un caz raportat de refuz al vaccinului ROR datorită prezenței alergiei la ou care s-a îmbolnăvit de rujeolă la 7 ani. Acesta a făcut o formă severă de boală care a necesitat internare în spital și a dezvoltat o artrită reactivă la două săptămâni după infecție.

Oprirea sau amânarea vaccinării cu ROR la cei alergici la ou este inutilă, nerecomandată, consumatoare de resurse, cu internări nejustificate și periculoasă.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s